Kalendarium


10.03.2014
Wizyta w Restauracji Roberta Sowy w Warszawie

"Sowa & Przyjaciele" ...z ZSP w Brzezinach


5 marca 2014 r., uczniowie brzezińskiego  technikum żywienia i usług gastronomicznych, wzięli udział w niezapomnianym wydarzeniu, jakim było spotkanie z Robertem Sową w jego restauracji "Sowa & Przyjaciele" w Warszawie. Inicjatorką  wycieczki była Pani Joanna Reszka; nauczycielka przedmiotów zawodowych w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Brzezinach.    
Robert Sowa, znany mistrz kulinarny, przywitał gości specjalnie przygotowanym na tę okazję menu, na które składały się:

  • smażona grasica cielęca z kaszanką z podrobami podana z glazurowaną skorzonerą,
  •  wolno gotowane policzki wołowe i mięso z ogona w długo dojrzewającej hiszpańskiej szynce z sałatką sezonową z chipsami ziemniaczanymi,
  • gotowana ośmiorniczka sosu vide z przegrzebkiem podana z oliwą extra virgin, czosnkiem, wędzoną papryką i świeżo siekaną kolendrą,
  • bisque ze skorupiaków z krewetkami królewskimi i marynowanym mięsem kraba z Alaski,
  •  boczek jabłkowy i ozorek cielęcy gotowany 12 godzin podany z puree cebulowym, tapioką i sosem z zielonego pieprzu,
  • marynowana polędwica z dorsza atlantyckiego w Malibu z grillowanym kalmarem w oliwie szafranowej podana na czarnej soczewicy Beluga z musem szpinakowo-ziołowym i topinamburem,
  • udziec z mlecznej jagnięciny w pikantnej marynacie marokańskiej podany z aromatyczną soczewicą, musem z mango oraz duszonym bakłażanem z pomidorami i oliwkami,
  • pieczony i marynowany comber z sarny podany z ziemniaczanym gratin z truflą i bekonem oraz sosem ze smardzy i grillowanym oscypkiem,
  • mus z chałwy z sezamkami i galaretką malinową, fondant czekoladowy na ciepło z pikantnymi lodami z zielonego pieprzu.

Szef Robert Sowa oraz Robert Wojnarowski - uczestnik nowej edycji Top Chef - opowiedzieli uczniom historię powstania  restauracji, zdradzili receptury przygotowanych dań. Przeprowadzili wykład na temat kuchni molekularnej oraz techniki sous-vide. Kuchnia molekularna to rodzaj kuchni wykorzystujący wiedzę naukową na temat gotowania. Celem jest otrzymanie czystych smaków, nietypowymi sposobami i niekiedy w bardzo zaskakujących zestawieniach. Jednym z takich sposobów jest właśnie technika sous-vide - próżniowa metoda długiego gotowania potraw w szczelnie zamkniętych pakietach, umieszczonych w gorącej wodzie.
Jednym z punktów programu było także zwiedzanie kuchni i zaplecza restauracji.
Uczniowie w skupieniu podziwiali zarówno piękną restaurację jak i kunszt kulinarny właściciela. Przygotowane dania zachwyciły wszystkich smakiem i sposobem podania. Organizowanie takich wycieczek to doskonała sposobność, by uczniowie mogli poznać smaki z różnych części świata i najnowsze trendy w gastronomii.
Kolejny planowany wyjazd to wizyta w kuchni Sylwii Sztandery - uczestniczki programu Top Chef w restauracji "Strefa smaków" w Łodzi.
Przyszli technicy żywienia i usług gastronomicznych nie tylko uczą się sztuki gotowania, ale obserwując mistrzów, mają okazję obudzić w sobie taką pasję, jak  kucharze, którzy w tej dziedzinie zdobyli najwyższe uznanie.

 

Serdecznie dziękujemy.

 

Galeria zdjęć

 

 

 


« wstecz