Zajęcia i Koła zainteresowań

Szkolne Koło Gastronomiczne

W Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Brzezinach młodzież ma możliwość uczestniczenia w zajęciach prowadzonych w ramach Szkolnego Koła Gastronomicznego.

Opiekunem koła jest mgr Joanna Reszka – nauczyciel przedmiotów zawodowych w Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego i Zasadniczej Szkole Zawodowej kształcącej w kierunku kucharz małej gastronomii. 
W ramach zajęć uczniowie doskonalą swoje umiejętności kulinarne m.in. przygotowując potrawy na imprezy okolicznościowe organizowane przez szkołę.

Uczniowie  zapoznają się z tematyką "Kuchni różnych narodów" - tradycyjne potrawy kuchni: chińskiej, rosyjskiej, greckiej, włoskiej, węgierskiej i francuskiej. Oprócz wiedzy teoretycznej uczniowie zdobywają także umiejętności praktyczne. Gotując typowe potrawy charakterystyczne dla danego kraju poznają nie tylko tajniki sztuki kulinarnej, ale także kulturę danego kraju.
Spotkania Szkolnego Koła Gastronomicznego są także okazją do doskonalenia umiejętności niezbędnych na egzaminach potwierdzających kwalifikacje zawodowe.

Zajęcia odbywają się w nowoczesnej i doskonale wyposażonej pracowni technologicznej.

>> galeria zdjęć

 

Naleśniki klasy II A TŻ

 

Naleśniki a'la Gundel

Karol Gundel był węgierskim restauratorem i autorem książek kucharskich, wymyślił wiele potraw, ale największego splendoru przysporzyły mu właśnie naleśniki.

 

Ciasto

mąka 300 g

mleko 300 ml

jaja 3 szt.

sól 1/2 łyżeczki

woda do ustalenia gęstości

Usmażyć cienkie naleśniki (ok. 10 - 12 sztuk).

 

Nadzienie

rodzynki 50 g

orzechy włoskie 100 g

migdały 50 g

skórka pomarańczowa kandyzowana 20 g

śmietanka 30-36 % 150 g

cukier 40 g

Orzechy i migdały posiekać, śmietankę zagotować z cukrem, dodać bakalie, gotować, aż masa zgęstnieje.

 

Sos

żółtka 2 szt.

cukier 20 g

masło 20 g

śmietanka 70 g

czekolada gorzka 100 g

rum 50 ml lub zapach rumowy

Żółtka utrzeć z cukrem na kogel-mogel, masło i śmietankę ogrzać, dodać czekoladę i rozpuścić. Masę jajeczną wymieszać z rozpuszczoną przestudzoną czekoladą z dodatkami.

Na naleśniki nałożyć nadzienie, złożyć w chusteczkę, podgrzać, przed podaniem polać sosem.

Smacznego!

 

Galeria zdjęć